top of page

NU VOM DEZAMĂGI OAMENII CE-ŞI LEAGĂ PLANURILE DE VIITOR DE PROIECTELE NOASTRE


Interviu al www.oficial.md cu Viorel Godea, Director general al companiei de construcţii „Lagmar-Impex”


O: Dle Godea, am citit recent un editorial al dvs., în care semnalaţi o perioadă nu tocmai bună pentru domeniul construcţiilor…


V.G.: În acel editorial, eu invocam cifre oficiale ale Biroului Naţional de Statistică şi nu numai. Bine, eu, ca şi toţi acei ce activează în construcţii, cunoaştem situaţia din domeniu nu din auzite, dar e una când venim noi cu careva aprecieri, declaraţii, şi cu totul alta e când statistica oficială arată nu doar starea de lucruri la zi, ci şi tendinţele ce se prefigurează. De aceea, am considerat de datoria mea să vin cu unele comentarii pe marginea cifrelor menţionate, pentru a scoate în prim inclusiv posibilele consecinţe. Şi acestea pot fi nefaste nu doar pentru domeniul construcţiilor, ci şi pentru ţară, în general.


O: Dar nu am mai întâlnit situaţii când un om de afaceri din domeniul construcţiilor să folosească un astfel de procedeu cum e editorialul pentru a veni cu o analiză obiectivă şi cu anumite propuneri.


V.G.: Orice modalitate de comunicare trebuie utilizată, dacă îţi oferă posibilitatea de a promova anumite mesaje, de a construi o temelie pentru un ulterior dialog, care să se soldeze cu rezultate benefice. Poate că oamenii de afaceri din domeniul construcţiilor nu au venit până acum cu astfel de materiale, dar eu personal am citit editoriale semnate de businessmani ce activează pe piaţa produselor petroliere, pe piaţa produselor energetice, pe piaţa produselor alimentare etc. Unii îşi folosesc propriile bloguri pentru materiale de atitudine, alţii – platformele pe care le oferă anumite site-uri. E un fel de trend dacă doriţi, pe care eu îl urmăresc şi am considerat absolut firesc să mă încadrez şi eu, promovând mesaje importante, în opinia mea, şi nu doar pentru domeniul construcţiilor.


O.: Vă mulţumesc pentru această clarificare şi, dacă e să revenim la tema abordată de Dvs., care credeţi că e cauza scăderilor atestate în domeniul construcţiilor, şi care au fost scoase în evidenţă inclusiv prin statistica BNS, la care v-aţi referit în acel editorial?


V.G.: O precizare importantă – construcţiile nu sunt unicul domeniu care se confruntă cu dificultăţi. E vorba de o situaţie generală, cauzată de un şir de factori atât de natură obiectivă, cât şi subiectivă. Eu am mai spus şi cu alte ocazii, că, capacitatea de cumpărare a oamenilor, consumul, în general, în ultima perioadă a fost puternic afectat de inflaţie. Ea se resimte atât la nivelul antreprenorilor ce achiziţionează materialele de care au nevoie în procesul de construcţie, cât şi la nivelul cumpărătorilor, care se văd nevoiţi să-şi redirecţioneze cheltuielile spre mărfurile şi serviciile de primă necesitate. Apoi, e vorba de dificultăţile ce apar în procesul de creditare ca urmare a modificărilor operate de către Banca Naţională în ceea ce ţine de rata de bază. Nu în ultimul rând, trebuie să invocăm şi dificultăţile generate suplimentar de războiul din ţara vecină. De asemenea, aş invoca şi exodul populaţiei, care, din păcate, continuă. Pentru companiile de construcţii, efectul acestui exod e dublu: în primul rând, pierdem o parte din forţa de muncă calificată, iar în al doilea rând – pleacă din ţară potenţiali cumpărători. Sunt şi alţi factori, dar cei menţionaţi de mine sunt de bază.


O: În ce măsură afectează situaţia descrisă de Dvs. proiectele pe care le aveţi în derulare?


V.G.: Noi ne conducem de o regulă nescrisă: cât de complicată ar fi situaţia, obligaţiunile asumate şi anunţate public trebuiesc respectate şi facem totul pentru aceasta. E vorba şi de reputaţia companiei noastre, şi de aşteptările pe care le au oamenii de la noi, la nivelul cărora ne străduim să ne ridicăm de fiecare dată. La moment, avem trei proiecte în faza de implementare: Cartierul Cluj în Chişinău (la „Poşta Veche”), Complexul locativ „Testimiţeanu” din sectorul Centru al capitalei şi Complexul locativ „Corneşti” din sectorul Râşcani. Ne străduim să ne încadrăm în grafic şi vreau să le transmit şi pe această cale un mesaj oamenilor care-şi leagă planurile de viitor de proiectele noastre: Staţi liniştiţi. Oricât de vitrege nu ar fi timpurile, nu vă vom dezamăgi. Şi de această dată vom fi la înălţimea aşteptărilor dvs.!


O: Ce priorităţi aveţi în această perioadă complicată?


V.G.: În primul rând, să nu admitem nici un fel de devieri de la planurile trasate iniţial. În al doilea rând, să reuşim să păstrăm oamenii în profesionalismul cărora s-a investit şi aceasta se răsfrânge asupra calităţii înalte a construcţiilor edificate de compania noastră. În al treilea rând, conştientizând că şi statul traversează o perioadă destul de complicată, ne dorim să fim şi în continuare un partener în realizarea obiectivelor deloc uşoare ce-i revin.


O: Aceasta aveaţi în vedere când sugeraţi, în editorial, că acum e necesar mai mult ca oricând un dialog cu factorii decizionali?


V.G.: Da, pentru că statul, la fel ca şi noi, trebuie să fie interesat ca situaţia în domeniul nostru de activitate să se normalizeze cât mai rapid. Or, în acest caz, specialiştii îşi vor continua activitatea aici, vor aduce plus valoare în ţara lor, dar nu vor apuca calea pribegiei; necesarul de spaţiu locativ şi comercial va fi asigurat; statul va beneficia de mai multe defalcări la buget sub formă de impozite şi taxe de la companiile de construcţii, bani pe care-i va putea folosi pentru a face faţă provocărilor de ordin social-economic cu care se confruntă.


O: La modul practic, un astfel de dialog e posibil? Are statul capacitatea de a face paşi în întâmpinarea mediului de afaceri?


V.G.: Sigur că da. Avem mai multe exemple bune în acest sens înregistrate în ultima perioadă. Cât fac numai rezultatele benefice ale dialogului cu fermierii şi soluţiile identificate, care, cu siguranţă, vor fi în beneficiul ambelor părţi. Eu nu zic că abordarea trebuie să fie aceeaşi ca şi în cazul fermierilor, pentru că domeniul e unul specific, dar important e să fie identificate soluţii bune în situaţia în care ne-am pomenit cu toţii.


O: Se sperăm că aşa va fi. La final nu pot să nu vă întreb dacă veţi mai scrie editoriale?


V.G.: Posibil. Dacă va fi cazul, de ce nu?


O: Dar nu vă gândiţi să vă faceţi şi un blog pe care să postaţi materiale de atitudine?


V.G.: Până acum nu m-am gândit la acest lucru. Dar, mersi de idee. Voi analiza şi această oportunitate.


Sursa www.tribuna.md

Comments


bottom of page